Mandala-fotografie

Mandala’s zijn simpelweg cirkelvormige tekeningen of foto's. Het woord “Mandala” is Sanskriet en betekent cirkel. De term komt uit de Tibetaanse kunst en staat voor een geometrisch patroon.

 

Een gemaakte Mandala bestaat uit een basiscirkel die meestal opgevuld is met geometrische figuren, vormen, lijnen, symbolen en kleuren. In het westen wordt steeds meer de vrije, meer intuïtieve beweging in de Mandala toegepast waardoor naast de eventuele kosmische inzichten meer  persoonlijke spiegels zichtbaar kunnen worden.

 

Je kunt Mandala’s dus heel goed gebruiken om meer over jezelf te weten te komen. Je onbewuste komt tot uitdrukking in een Mandala. Het zijn de beeldentaal van de ziel. Mandala’s worden ook gebruikt bij meditatie als hulp voor betere concentratie.

 

Bij het maken van een Foto-Mandala ga ik op mijn gevoel af. Ik kies een foto uit mijn archief en ga deze bewerken, ook weer op gevoel. De Mandala ontstaat door vervorming, kleuren, lagen en samenvoegingen van foto's. De Mandala die ik nu maak is over een maand met dezelfde foto een hele andere Mandala. Het moment van de dag bepaalt welke foto ik pak en wat ik er mee ga doen.

 

Een Mandala moet je een speciaal gevoel geven. Het geeft je stof om iets mee te doen: blijheid, een opening tot iets, vernieuwing, het rakelt misschien iets op wat nog verwerkt moet worden. Het gevoel wat een Mandala geeft is heel persoonlijk.